In mijn vorige blog sprak ik over 3 stappen om pijn te verminderen. In de komende blogs ga ik hier dieper op in.
Als eerst stap 1: zorg voor ontspanning.
Dat doe je toch gewoon zelf?
Wat voor de een logisch en makkelijk is, is voor de ander een struikelblok van hier tot Tokio. Hoe kan je voor ontspanning zorgen als je lijf “Stop en nu niet verder” roept?
“Maar ik heb al zoveel pijn” hoor ik velen zeggen. Klopt en deze pijn gaat niet (vanzelf) weg. Toch is er veel wat je kan doen om je te ontspannen. Dat is wat anders dan iets doen om je pijn even te vergeten. De meeste mensen gaan tv kijken om “te ontspannen”. Besef dat juist tv kijken erg vermoeiend is. Er wordt nogal wat over je heen gestrooid op zo’n avondje (als je al alleen maar ’s avonds tv kijkt). Maar ontspant het je ook écht?
Signalen van spanning/stress
Laat ik eerst eens even kijken naar de signalen die je krijgt als je langere tijd gespannen bent:
- Lichamelijke signalen
Zodra de spanning te groot wordt, gaat je lichaam in het verweer: bloeddruk stijgt, hart gaat sneller kloppen, er komen diverse hormonen vrij, je spieren spannen zich aan, je ademhaling verhoogt, je spijsvertering vertraagt.
Als de spanning blijft wordt je afweersysteem aangetast, waardoor je bijvoorbeeld vatbaarder wordt voor verkoudheid, griep en andere ziekteverschijnselen.
En dan heb ik het nog niet eens over wat er gebeurd als spanning langere tijd blijft bestaan. - Psychische signalen
Ongezonde stress kan ook zichtbaar en voelbaar worden door de stemming, de gemoedstoestand waarin je verkeert. Veel gestreste mensen worden bijvoorbeeld prikkelbaar en cynisch. - Gedragssignalen
Langdurige spanning kan ook veranderingen in het gedrag van mensen veroorzaken. Kijk eens naar het gedrag naar anderen toe, dat kan veranderen. Vaak als gevolg van de aanwezige lichamelijke, psychische en gedachtesignalen. Zo kunnen prikkelbaarheid en cynisme leiden tot conflicten. Lusteloosheid en somberheid kunnen leiden tot terugtrekken uit sociale contacten. - Gedachte signalen
Vooral bij ongezonde stress ontstaan vaak negatieve gedachtepatronen. Deze negatieve gedachten kunnen zich richten op anderen, maar zijn vaak ook gericht op jezelf en op jouw eigen (verminderde) kwaliteiten.
De kunst is dus om de signalen te herkennen en daar wat mee te doen: ontspanning zoeken. Hoe en wat dan? Op internet staat een heleboel mogelijkheden, daarom hieronder een kleine greep van wat je zou kunnen doen:
Ga bewegen
- wandelen,
- joggen,
- zwemmen,
- sporten,
- yoga,
- tai chi,
- chi qigong,
- vele andere rustige sporten om weer in beweging te komen.
Of kies een leuke hobby
- meditatieclub,
- postzegels verzamelen,
- tekenen/schilderen,
- lezen,
- sauna bezoeken,
- dansen
Als je dagelijks pijn of stress hebt, kan het zoeken naar ontspanning een hele klus worden.
Ten eerste loop je met pijnklachten waarschijnlijk al diverse therapeuten/specialisten en dokters af en zit je agenda vol met medische afspraken. Vaak wordt je daar al niet vrolijk van en al helemaal niet ontspannen. Die wachtruimte stoelen werken ook al niet mee…
Ten tweede de pijn en de daardoor ontstaande vermoeidheid kunnen zo hoog oplopen dat je er al niet aan wilt denken om iets te MOETEN doen.
Ik help je graag deze cirkel te doorbreken met reflexzonetherapie, daar ben ik goed in:
- ontspanning bieden
- blokkades in het lichaam oplossen
- hierdoor pijn verminderen
Laat je lichaam zichzelf herstellen via deze ontspanning. Het zal niet van de een op andere dag gaan. Als je langere tijd pijn hebt (elke dag) is het de moeite van onderzoeken waard. En heb je zo’n pijn dat je je huis niet kan verlaten, dan kom ik naar je toe of we gaan online aan de slag.
Heb je nog nooit een reflexzonebehandeling ervaren?
Maak dan nu een afspraak voor een kennismaking a €45,- (actuele waarde: €60,-) dit kan zowel live als online!
Of kom naar mijn online training en leer hoe je zelf je kan ontspannen met reflexzone.
Hoe zoek jij de ontspanning op en wat werkt bij jou tot nu toe het beste?
Laat het me weten via het commentaar veld hieronder.