Ik heb me voorgenomen om de 3 stappen uit mijn eerste blog een voor een te bespreken. Verleden week ging ik dieper in op stap1: Ontspannen

Deze week stap 2: Zet je lichaam aan het werk.

In de reflexzonetherapie is dit heel logisch: je behandelt een cliënt en via deze behandeling wordt  het zelfgenezend vermogen van deze cliënt aan het werk gezet. Voor iedereen die niets van reflexzonetherapie af weet is dit vaak acacadabra, te vaag, zweverig… Vandaar wat meer uitleg via deze blog.

Zelfgenezend vermogen wat is dat?

Het woord zegt het al: het vermogen om jezelf te genezen. Een van de redenen die men vaak gebruikt om juist geen hulp te zoeken: kan ik zelf wel, gaat vanzelf over, zonder medicijnen ben je een hele week ziek van de griep, met medicijn maar 7 dagen.
Zodra dit vermogen geen kans krijgt (door bijvoorbeeld stress) dan wordt het tijd om hulp te zoeken en te aanvaarden. Dan gaat het niet vanzelf over. De een gaat naar de dokter, de een ander bezoekt een reflexzonetherapeut of zoekt een ander alternatief.

Ga dus op zoek naar een manier om het zelfherstellend vermogen een oppepper te geven zodat je kan herstellen. Kort door bocht: “Zet je lichaam aan het werk”.
Sommige mensen hebben geen geduld met ziek zijn en willen ze nu beter zijn… Zij zijn het vermogen om zelf te herstellen lang geleden vergeten.

Hoe kan je dit vermogen aan te spreken of vergroten?

Je lichaam de kans geven te herstellen kan op allerlei manieren:

RUST: ontspannen, rust nemen, mediteren, visualiseren
Met andere woorden: vermindering van stress en zorgen voor ontspanning.
Dit heb ik in mijn blog over ontspanning uitgelegd.

BEWEGING: wandelen, dansen, sporten
Beweging zet diverse vloeistofstromen aan het werk: bloed, weefselvocht (lymfevocht). Deze vloeistoffen zijn op hun beurt weer de dragers van het immuunsysteem en bevatten energie, zuurstof en andere bouwstoffen. Beweging en daarmee een goede doorstroming van bloed en lymfevocht is dan ook essentieel voor het gezond blijven van het lichaam.

VOEDING: gezond eten en drinken, voedingssupplementen
Afhankelijk wat je opvattingen zijn over gezonde voeding, voelen veel mensen wel aan wat gezond is en wat niet. Zelf merk ik dat diverse opvattingen tegenstrijdig zijn of zo “vreemd” dat ik de draad kwijt raak. Daar een paar zaken waar je keuze in kan maken:

  • wel of niet biologisch
  • wel of niet verse producten
  • wel of niet vegetarisch
  • wel of niet alcohol, koffie
  • wel of niet water (liefst warm)
  • wel of niet magnetron gebruiken
  • wel of niet boter of margarine of olie
  • wel of niet zo weinig mogelijk suikers. Dan heb ik het over de verpakte suikers:
    frisdrank, koekjes, vla, sausen, soep uit blik. Kijk maar eens goed op de verpakking. Namen als glucose, fructose(stroop), dextrose, gemodificeerd zetmeel betekent: suiker.

Zelf een bewuste keuze maken, kan een eerste stap zijn naar een voeding die bij jou past.

WATER: we bestaan voor zo’n 80% uit water! 30 ml per kg lichaamsgewicht. Een persoon van 70 kg zou 30ml x 70 = 2100ml water per dag (= ruim 2 liter water) moeten drinken! Reken het even voor je zelf uit. Wil je tips over hoe moet ik dit aan pakken bel me dan eens op.
Het is noodzakelijk voor diverse processen in lichaam.

LACHEN! Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.
Lachen ontspant en ontspanning geeft ruimte aan het lichaam om te herstellen. Laatst kreeg ik de slappe lach door iets waarvan ik direct al niet meer kon bedenken waarom het zo grappig was: heerlijk, wat een ontlading en ontspanning!

Op zoek naar hoe anderen over zelfgenezend vermogen denken kwam ik nog een item tegen:
LIEFDE: lief zijn voor jezelf en liefde geven a

an anderen kan je zo goed doen dat je zelfgenezend vermogen een boost krijgt.

Het maakt niet uit wat je doet om jezelf in opperste gereedheid brengt om gezond te worden, van je pijn klachten af te komen als je het maar doet!

Wat doet jij om jouw lichaam aan het werk te zetten?

Noem in het commentaarveld hieronder hoe u uw zelfherstellend vermogen aan het werk zet en vertel: heeft het geholpen?

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw familie, vrienden of kennissenkring, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?